Handwerk, wat kun je er veel tijd en liefde in steken!

Het leuke van een fysieke winkel (naast deze webshop) is dat je iedere dag nieuwe mensen ontmoet. Mensen met een passie voor breien, haken, borduren, vilten, maar soms ook mensen met een hobby die je niet alle dagen tegenkomt. Onlangs kwam Rob Beeldman uit Vollenhove een bezoek aan onze winkel brengen. Hij kwam ons zijn eigengemaakte maliënkolder laten zien. Nu denk je misschien (en zeker de jongere generatie) wat is in vredesnaam een maliënkolder en wat heeft dat te maken met handwerk. Op het internet vind je onderstaande beschrijving:

De maliënkolder is een beschermend vest (kolder) dat door soldaten werd gedragen als pantser, vooral als bescherming tegen snijwonden van messen en zwaarden. Deze gevechtskleding is in het 1e millennium v.Chr. uitgevonden, maar waar en wanneer precies is niet bekend. Mogelijk werd de uitvinding onafhankelijk van elkaar gedaan in zowel Europa als Oost-Azië. Het oudst gevonden voorbeeld komt uit een Keltisch vorstengraf uit de 4e eeuw v.Chr., en werd ontdekt bij Ciumeşti (Satu Mare) in Roemenië. De maliënkolder werd door de Romeinen overgenomen in hun wapenrusting.

En wat het maken van een dergelijke wapenuitrusting te maken heeft met handwerk?……Het is een monnikenwerk en het kledingstuk wordt steek voor steek (ring voor ring) opgebouwd. Rob Beeldman heeft er twee jaar over gedaan om het vest te maken. Daarnaast heeft hij nog vele malen hele stukken uitgehaald. Het pak bestaat uit allemaal kleine stalen ringetjes (ca. 55.000). Met behulp van twee tangetjes zet hij de ringetjes aan elkaar en maakt hij een lange rij. Vervolgens worden deze rijen onderling weer met elkaar verbonden. Volgens Rob was het slechts de elite die zich een dergelijk vest kon veroorloven. Gezien het aantal uren dat er in het maken van dit kledingstuk gaat zitten is dit goed te begrijpen. Niet alleen het pak heeft Rob gemaakt, ook een kap heeft hij nog aan de uitrusting toegevoegd. Het totale gewicht van de maliënkolder en de kap bedraagt ca. 25 kilo. Ga er maar aan staan. Je zou je toch haast niet meer kunnen bewegen met zoveel ijzer om je nek! Nu dachten wij dat breien en haken soms monnikenwerk kan zijn, dit is nog een slag erger. Wat een geduld moet je hiervoor hebben om zoiets te maken!

Handwerk, wat kun je er veel tijd en liefde in steken en wat geeft het een enorme voldoening als je iets maakt met je handen. Rob, we hebben bewondering voor wat je hebt gemaakt en zien je graag weer eens bij ons in de winkel als er weer zoiets fraais uit je handen is ontstaan!

 

Share this post