Folk bags maken met Päivi Eerola, een Finse kunstenares

Het is even wat stil geweest m.b.t. de blogberichten van ‘t Voorpand. Noem het maar een soort van winterslaap op dit gebied, maar niet wat activiteiten in en rondom onze winkel betreft. Breien, haken, spinnen, webshop orders versturen, schoonmaken, voorraad tellen, ‘t Voorpand team is altijd druk met van alles en nog wat.

Graag vertel ik jullie over een projekt dat in oktober 2017 op mijn pad kwam: een super leuk werkboek voor het maken van “folk bags”, creatieve koord tasjes gemaakt met haak-, brei-, en naaitechnieken. Ik vond het patroon op Ravelry. De ontwerpster van de “folk bag”, de Finse kunstenares Päivi Eerola, schreef een 40 pagina tellend Engelstalig werkboek voor het maken van zo’n “folk bag”. Ik moest het natuurlijk direct hebben, dus via Ravelry besteld, betaald en gedownload. Ik ging meteen aan de slag met wol die ik nog had liggen, een haaknaald en breinaalden. Binnen de kortste keren had ik 2/3 van het tasje klaar. Toen moest er nog een stofje komen. Op naar Quiltpalace in Staphorst. Daar hebben ze super leuke stoffen, waaronder die van Kaffe Fassett. (wat is dat toch met mannen dat die vaak zo succesvol zijn in de handwerkwereld??). Ik kocht natuurlijk meer dan één stofje, want jullie herkennen misschien het fenomeen van de storm die in je hoofd ontstaat als je ergens heel erg enthousiast over bent en je vaak meteen een beetje door kunt slaan😏😀
Met behulp van Bregina het laatste deel van de folkbag er aan genaaid en klaar was kees. Ik had de smaak te pakken.

Wat een oneindig aantal mogelijkheden om je creativiteit te laten stromen. Mijn volgende tasje zat al weer in mijn hoofd. Een winterse “folk bag” met o.m. de tapestry haaktechniek, fair isle breien en een winters stofje met sneeuwpoppen. Ook weer geweldig leuk om te doen.

Een maand later zat ik op een site naar stofjes te kijken en zag ik oud-hollandse taferelen geprint op stof. En weer ontstond er een folk bag in mijn hoofd. Deze is nu bijna af. Nog even de laatste fase van het naaien van het stoffen deel. Volgende week nemen we ze mee naar de handwerkbeurs in Zwolle. Daar hebben we een stand gereserveerd. (stand 249). Tijdens het proces van het maken van de folk bags, heb ik via de mail contact opgenomen met Päivi uit Finland en haar gevraagd of we het werkboek mochten vertalen in het Nederlands en dan via ‘t Voorpand op de markt brengen. Päivi voelde hier wel wat voor. Na heel wat heen en weer mailen, een online video gesprek, een aantal correctierondes en het opstellen van een contract, is nu, ruim 4 maanden later, de nederlandse vertaling klaar.

Volgende week hopen we het patroon online in onze webshop te zetten en wordt het via de Ravelry pagina van Päivi te koop aangeboden. OK, het is niet heel goedkoop, 15 euro voor een online werkboek, maar de mogelijkheden die je er mee hebt zijn dan ook eindeloos. Bregina en een paar handwerk vriendinnen die inmiddels ook een folk bag hebben gemaakt zijn ook super enthousiast. (Herma Slot maakte deze vrolijke “folk bag”)

Nou, jullie lezen het, deze keer is mijn blogbericht een reclame praatje voor een product uit onze winkel geworden. Maar niet alleen voor ons, ook voor Päivi in Finland die wel 50 folk bags heeft gemaakt en vervolgens dit mooie werkboek in elkaar heeft gezet en natuurlijk een deel van de opbrengst krijgt. Wil je meer over haar weten, neem dan een kijkje op haar website. Je zult verbaast staan over de prachtige dingen die ze maakt!! http://www.peonyandparakeet.com

En natuurlijk zien we je/jullie graag op de handwerkbeurs in Zwolle van 15 t/m 18 februari!

Share this post