Voor onze collega wolwinkel bezitsters en bezitters een aantal super tips:

 1. Blijf je met deze temperaturen stug doorbreien en haken aan je projecten, brei dan met pure wol, niet met katoen
 2. Brei zo mogelijk met houten breinaalden
 3. Blijf zoveel mogelijk  rustig op de bank of stoel zitten
 4. Help zo min mogelijk klanten
 5. Dat is geen probleem………..ze zijn er sowieso niet
 6. Neem een kop heerlijke “Refresh Pukka” thee (te koop bij ‘t Voorpand)
 7. Gebruik de tijd om met je collega’s te brainstormen over nieuwe workshops voor de herfst/winter
 8. Wordt het je echt teveel? Neem dan een duik in het nabijgelegen meer of kanaal!!!

Een warme groet namens ‘t Voorpand team!

 


Afgelopen weekend was ik in Balloo met de Voorpand bus. Vorig jaar, op de terugweg van het Wolfeest van Balloo ontdekte ik daar een leuke camping: http://www.deballoohoeve.nl/camping. Deze viel me op omdat ze er een natuurwinkel bij hadden (één van mijn passies). Dus dit weekend ben ik de camping gaan uitproberen. Zaterdagmiddag na werktijd hond en spullen in de bus en op naar Drenthe. Camping de Balloohoeve is een boerencamping gelegen in het mooie dorp Balloo dat 3 kilometer van Assen ligt. Hierdoor is het zeer goed en gemakkelijk te bereiken via d A28. De camping is onderdeel van het bedrijf de Balloohoeve dat een agrarisch bedrijf is met verbreding in de zorg (zorgboerderij) en een boerderijwinkel met ijsmakerij. Bij aankomst bleek dat deze zaterdag de opening was geweest van het nieuwe gebouw, waarin een manege en een mooie sanitair ruimte voor de campinggasten zijn ondergebracht. Met de realisering van dit gebouw is de Balloohoeve energieneutraal geworden. Dit is gerealiseerd door het plaatsen van een grote hoeveelheid zonnepanelen op het dak. De wethouder had de nieuwe accommodatie geopend. Volgens de medewerksters van de natuurwinkel was het een giga drukke dag geweest. Op de camping was het rustig. Vond ik niet erg hoor. Met een breiwerkje, een lekkere kop thee en schitterend zomerweer ben ik al gauw tevreden!

Zondagochtend (toen nog koel genoeg voor een wandeling) met hond Ice naar de Schaapskooi gewandeld. Hier zal op 8 en 9 juli het Schaapsscheerders festival en Wolfeest weer plaatsvinden. Een ontzettend leuk evenement dat zeker een bezoek waard is. Helaas staan wij er deze keer niet, maar we gaan er wel als bezoeker heen. We moeten toch op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op wol gebied nietwaar!

PS: het ijs van de Balloohoeve is een aanrader. Slechts twee euro voor twee grote bollen heerlijk ambachtelijk ijs!


Wat ben ik toch blij dat we het merk Rowan in onze winkel verkopen. Echt, een feestje om mee te breien! Vandaag heb ik een project afgerond. Een poncho gemaakt van een combinatie van Kidsilk en Softyak van Rowan. Ok, het is geen goedkoop materiaal, maar het eindresultaat is dan ook niet te vergelijken met de meeste andere garens. De kidsilk is zoooooooo zacht en glijdt heerlijk over de breinaalden. De poncho mag er qua comfort ook zeker wezen. Het voelt alsof ik paar engelen om me heen heb en heel belangrijk……het kriebelt niet.

Het leuke van deze poncho is dat je gewoon een rechthoekige lap breit, deze vervolgens dubbelslaat, daarna een stuk schoudernaad dichtnaait en een opening overhoudt voor het hoofd. Hier brei je dan later een kolletje op. Doordat je geen mouwen hebt, heb je genoeg bewegingsruimte en het kledingstuk valt ook niet van je schouders zoals met veel omslagdoeken en sjaals het geval is. Voor deze uitvoering heb ik uiteindelijk twee bollen Kidsilk en 1 bol Softyak gebruikt. Qua kosten kom je dan uit op € 35,= aan materiaal. Dit is dan voor maat S. Voor grotere maten moet je 1 bol Kidsilk extra rekenen. In onze webshop kun je diverse kleurencombinaties samenstellen. Ik heb er alvast een paar uitgeprobeerd. De Fonty Alpaga variant is ook een aanrader. Wat dikkere wol maar ook met een super eindresultaat!


Zo langzamerhand wordt ons assortiment garen van de firma Schoppel in Wallhausen, Duitsland steeds groter. We zijn erg enthousiast over de diverse garensoorten van deze leverancier. Een goede reden om eens een kijkje te nemen bij deze firma. De gelegenheid deed zich vorige week voor toen ik anderhalve week vakantie gepland had in ons mooie buurland. Eerst een paar dagen in Cochem aan de Moesel, vervolgens de Bodensee in Zuid Duitsland en tot slot nog een paar dagen in Braunsbach, ca. 30 km van de Schoppel fabriek. Schoppel is een bedrijf met ca. 20 medewerksters. De heer Schoppel is eigenaar en directeur van het bedrijf. Toen ik op zaterdagochtend 3 juni bij het bedrijf aankwam was de eigenaar zelf aanwezig om mij een rondleiding te geven. Erg leuk om de productie afdeling te zien. Er staan grote machines waarop de diverse soorten wol gecombineerd worden en tot mooie bollen worden gedraaid. Daarna worden de bollen voorzien van het bekende Zwarte Kat label, waarna ze uiteindelijk in het magazijn terecht komen.

Bij de fabriek is ook een winkel die op bepaalde tijden geopend is en waar klanten ook de diverse kwaliteiten kunnen kopen. De winkel ziet er ook mooi uit. Keurig ingericht en overal zie je kant- en klare gebreide of gehaakte modellen hangen of liggen.

Een order stond voor ons klaar. Een paar nieuwe kwaliteiten voor onze winkel t.w. gekleurde sokkenwol Das Paar, Jeans Ball en effen kleuren Admiral. Met een doos vol wol in de auto en nog wat leuke monsterbolletjes van Schoppel kon ik terugkijken op een geslaagd bedrijfsbezoek. We zullen zeker nog meer gaan zien van deze firma!


De Voorpand Handwerkcruise 2017. Het was een succes! Op het moment dat ik dit schrijf zijn er al weer 4 dagen verstreken. De tijd gaat snel en ook de dag op de boot was zo voorbij. Een terugblik:

Zaterdagochtend klokslag tien uur zijn alle deelneemsters en workshopgevers aan boord. De trossen los en op naar Zwartsluis. Het weer is rustig en zonnig. De weergoden zijn ons handwerksters vandaag gunstig gezind. De route gaat langs het Vogeleiland aan het Kadoelermeer waar, zo vertelt Klaske Keur van partyschip de Giethoorn mij, zeearenden broeden. Uniek voor Nederland en zo dicht bij ons in de buurt! Inmiddels zijn de deelneemsters van de cruise al druk bezig met de eerste workshop van vandaag. Strengetjes wol worden geverfd, spiraalsokken gebreid, engelse dropjes gevild, gebreid met rondbreinaalden, hoesjes van oude dekens gemaakt, kant- en fair isle gebreid, gehaakt met de gympnaald en tunisch gehaakt. Een mooi gevarieerd programma.

We varen door de brug bij Zwartsluis en gaan door richting de brug bij Beukes. Daar wordt de lunch aan boord gebracht. Wat een overheerlijk lunch buffet. Allemaal lekkere broodjes rijkelijk gevuld met beleg, heerlijke wraps en nog een kleine mini quiche als warme hap. Het gaat er allemaal goed in.


We varen door, via de Blauwe Hand, de Beulaker over, door de Walengracht richting Blokzijl.

 

De tweede workshop is van 13.15 tot 14.30. Op het moment dat we Blokzijl binnenvaren zijn alle workshops afgerond. Eenmaal in de schutsluis kan iedereen dan ook genieten van het uitzicht op de haven kolk van Blokzijl op het bovendek van de Giethoorn. Verder gaat het weer, via het Vollenhoverkanaal weer terug naar het eindpunt van de cruise, de steiger voor de winkel van ’t Voorpand. Een klein obstakel dan toch nog tot besluit, de loopplank kan niet uitgeschoven worden. Met een noodladder klimt iedereen van boord, gelukkig met de helpende hand van eigenaar van het schip Mannes Keur. Dan nog even de winkel in om wat mooie wolletjes mee te nemen naar huis en natuurlijk de goodybag op te halen. Om vijf uur sluiten we dan de deuren van ’t Voorpand en gaat er nog een kleine groep deelnemers eten bij HCR van Saaze in Kraggenburg. Een heerlijk cruisebuffet staat daar voor ons allemaal klaar. Een mooi besluit van een geweldig evenement!


Zaterdag in de winkel. Altijd een gezellige dag om te werken. Ik begin de dag meestal rustig met koffie en de krant en geniet van het uitzicht op het Vollenhoverkanaal en Vollenhove. Vorige week om deze tijd werd ik verrast met een optocht van oude zeilschepen die aan mijn oog voorbij trok. Op zich niet zo bijzonder want die zien we hier wel vaker, maar dit was wel bijzonder want op deze schepen werd door de bemanning “geboomd”. Een lange stok op de voorplecht van het schip in het water in de modder steken en vervolgens naar de achtersteven lopen en het schip zo vooruit duwen. Het bleek de Mattenschippersrace te zijn. Deze start jaarlijks vanuit het mooie voormalige Zuiderzeestadje Blokzijl. De traditionele zeilende vrachtschepen leggen het ‘rondje Zwartsluis’ af door middel van zeilen, bomen en jagen. In Zwartsluis moeten de deelnemers dan matten laden, alvorens weer terug naar Blokzijl te varen. Natuurlijk even snel naar buiten gerend om een paar foto’s te maken. Wat een plezier hadden ze allemaal op de schepen. Het was een genot om te zien. De Vollenhoverbrug stond wel iets langer open als gebruikelijk omdat de snelheid van de schepen niet heel hoog was. Vanuit de intercom van de brug klinkt dan ineens een stem: “willen de schepen wel een beetje doorvaren alstublieft”. Aan boord wordt hartelijk gelachen om deze opmerking. De mannen zwoegen voort, sommigen met ontbloot bovenlijf ondanks de toch wel koude wind. Een sterk staaltje handwerk!!


Met een heel aantal breisters zijn we bezig om lapjes te breien van de Kaffe Fassett Knit Along 2017. In een vorig bericht hebben we reeds gemeld dat de deken, als deze klaar is, bestemd is voor een goed doel. Het goede doel is de organisatie LANG LEVE THUIS

Deze organisatie biedt zorg en service aan zorgvragers ter ontlasting van de mantelzorgers. Dit heet respijtzorg. LANG LEVE THUIS doet dat door het aanbieden van:

 • kortdurend verblijf van maximaal 6 weken
 • dagopvang in een groep
 • individuele begeleiding thuis
 • services aan huis
 • mantelzorgondersteuning

Waarom de deken naar deze organisatie gaat? Eén van onze breivriendinnen die woonachtig is in Zwartsluis is al jarenlang mantelzorgster voor haar man. Een aantal maanden geleden zijn ze in contact gekomen met deze organisatie welke een prachtige zorglocatie heeft aan de Ommerweg in Zuidwolde. Haar man gaat nu regelmatig naar Zuidwolde en onze breivriendin en haar man zijn helemaal gelukkig met de wijze waarop LANG LEVE THUIS ondersteuning en begeleiding biedt. Door haar enthousiaste verhalen was de keuze voor een bestemming van de deken niet moeilijk.

De komende maanden zullen we stug door blijven breien aan de lappendeken. Wil je ook een lapje meebreien? Kom dan op de woensdagochtend van 10.00 – 12.00 naar onze winkel.


Zomer 2010. Ten tijde van het bouwen van ons nieuwe woonhuis aan de Zuurbeek te St.Jansklooster woonden wij in twee mongoolse yurts. Eén grote diende als woonkamer/keuken en één kleine als slaapkamer. De yurts waren heerlijk om in te wonen en we hebben er met plezier anderhalf jaar in gebivakkeerd. Het was tevens hét moment om de breigroep de Knotjes op te richten. Gezellig met z’n allen in de yurt, tussen de met vachtvilt geïsoleerde wanden en de heerlijke warmte van onze houtgestookte Bullerjan kachel. We breidden en haakten wat af met z’n allen. Het ene knotje ging wat sneller als de andere. Af en toe haakte er een knotje af, of er werd weer een nieuw knotje aangehecht. Toen de woning klaar was moesten ook de yurts weer weg, maar…….de knotjes bleven. Nu komen al deze knotjes één keer in de twee weken bij elkaar in de winkel en delen we lief en leed en natuurlijk ook al onze handwerkervaringen met elkaar.
Onder v.l.n.r.: Marijke Tolner, Annie de Boer, Frederike Braat, Bregina Tuinstra

Boven v.l.n.r.: Sigriet Zelhorst, Nettie Meijer, Joke Breddels, Klaasje Lassche, Anja Lensen, Caroline Huisman (ex yurtbewoonster)

 


Rowan kaffe-fassett-knit-along-2017 2De Rowan Kaffe Fassett Knit Along is gestart. Bij ‘t Voorpand hebben we al een begin gemaakt met het breien van deze prachtige deken gemaakt met Rowan Pure Wool Worsted garen, echt een heerlijk garen om mee te breien. Onze intentie is om er een gezamenlijk meebrei project van te maken waarbij het eindresultaat geschonken zal worden aan een goed doel. Heb je zin om een lapje mee te breien, dan kan dat vanaf woensdagochtend 12 april iedere woensdagmorgen van 10.00 – 12.00 uur bij ‘t Voorpand. De lappen worden gebreid met de intarsia techniek met naald nummer 4,5. Voor het breien van een lapje draag je € 5,= bij aan de materiaalkosten. Koffie/thee gratis. Opgeven is niet nodig.

Wekelijks publiceren wij op deze blog de patronen voor Kaffe Fassett Knit Along 2017 en brengen we jullie op de hoogte van de vorderingen van dit leuke meebrei project.

Download hier de PDF

KAK17-00001-Week-1-NL
KAK17-00002-Week-2-NL
KAK17-00003-Week-3-NL

KAK17-00004-Week-4-NL

KAK17-00004-Week-5-NL

KAK17-00006-Week-6-NL

KAK17-00007-Week-7-NL

KAK17-00008-Week-8-NL

KAK17-00009-Week-9-NL

KAK17-00010-Week-10-NL

KAK17-00011-Week-11-NL

KAK17-00012-Week-12-NL


“Ik kan dat vast niet, veel te moeilijk voor mij”. Een uitspraak van één van onze klanten die nog nooit een Zijmaakthet knuffel had gebreid. “Ach, dat kun je best wel, het is niet zo moeilijk, maar je moet gewoon goed lezen en iedere pen breien zoals Annita Wilschut, de ontwerpster van het patroon, het regel voor regel heeft beschreven” was de reactie van ‘t Voorpand team.

Continue reading →


Als je eens op een zaterdag bij ons de winkel binnenkomt dan kan het gebeuren dat je Adrie aan onze koffietafel ziet zitten. Adrie woont in Emmeloord en is sinds een aantal jaren vaste klant en een goede vriendin van ‘t Voorpand. Een aantal jaren geleden hadden wij het genoegen om eens bij haar thuis in Emmeloord haar voorraad wol en boeken te mogen aanschouwen. Een handwerkster in hart en nieren, daar kwamen we al snel achter. Genoeg wol om de rest van haar bucketlist voor een paar jaar mee te vullen en een prachtige collectie boeken waaronder haar favoriet: Het Rowan magazine dat nu al 61 keer is gepubliceerd. Adrie staat altijd met raad en d(r)aad voor ons klaar. Ze heeft ons al een paar keer uit de brand geholpen als we niemand in de winkel hadden. Haar favoriete bezigheid is sokken breien. Dit kan ze heel goed. Een aantal cursussen heeft ze ook al gegeven bij ‘t Voorpand. Voor het najaar 2017 hebben we ook weer een sokken brei cursus met Adrie gepland. 3x een zaterdagochtend van 10.00 – 12.30. Voor meer informatie: neem een kijkje op onze workshop pagina. Maar als je Adrie eerder wilt ontmoeten, dan kun je ook een workshop bij haar boeken tijdens onze handwerkcruise waar ze je veel ins- en outs over het breien met rondbreinaalden gaat bijbrengen. Je kunt ook een kijkje nemen op haar Facebook pagina: A3’s Breisels & Projecten